Francesc Mestre

Galerista i publicista. Ha dirigit diverses galeries d'art com la Sala Adrià o la galeria René Metras i, desde 2001, la galeria Francesc Mestre Art. Ha estat marxant de Guinovart, Ràfols Casamada, Erwin Bechtold, Artigau o Serra de Rivera, entre d'altres.

SUPORT A LES ARTS

SUPORT A LES ARTS

Josep Hurtuna. “Descans al front” llapis i aquarel·la, 32 x  22 cm, 1938.

S’ha parlat molt, i amb raó, dels disbarats que van perpetrar durant la segona República elements descontrolats de la FAI, cremant esglésies i obres d’art – algunes de gran valor –. En canvi, no tenim prou present que moltes persones es van jugar la vida protegint i defensant moltes de les obres que avui admirem en els nostres museus.

A més de gent anònima que va preservar objectes molt valuosos, amagant-los, hi ha unes quantes personalitats que es van dedicar amb cos i ànima a la recuperació i protecció de les obres d’art fonamentals, fins i tot assumint els perills. El desembre passat ja vaig dedicar el “Parlem d’art” a la figura de Joaquim Folch i Torres, i el setembre anterior havia fet constar la valuosa intervenció d’Apel·les Fenosa, i a més cal afegir els lleidatans Antoni Garcia Lamolla (Barcelona 1910-Dreux 1981) i Enric Crous (Lleida 1908-Noyon 1987); el primer, barceloní de naixença i lleidatà d’adopció.

Poso, a tall d’exemple, el cas de Joan Prats, que va ajudar a Joan Miró fins al punt de salvar-li la vida; Víctor Maria d’Imbert, que féu possible els Salons d’Octubre i els Gravadors de la Rosa Vera; Josep Maria de Sucre, qui, com a President del Cercle Maillol, va gestionar les beques del govern francès que permeteren als joves artistes anar a estudiar a París als anys 50; i als galeristes Miquel i Joan Gaspar i René Metras, que ens van permetre el coneixement d’artistes europeus i americans, molts dels quals havien estat coneguts als anys 30, però que eren ignorats per molts dels joves en els anys posteriors a la guerra.

Soc conscient que me’n deixo molts, però, així i tot em permeto oferir una relació no exhaustiva de persones amb els quals tinc un gran afecte personal, com són els bons antiquaris, galeristes i col·leccionistes i, de manera especial, les Fundacions Antoni Vila Casas, Carmen i Lluís Bassat, i les d’alguns artistes començant per Joan Miró, Josep Guinovart, Antoni Tàpies, Ramon Calsina… i uns quants historiadors, investigadors i divulgadors com Antoni Gelonch, Francesc Fontbona, José Corredor Matheos, Daniel Giralt-Miracle, Alberto Velasco… A tots ells, moltes gràcies!

P.S. El diari Ara va publicar el passat diumenge 23 d’octubre un documentat article de Sílvia Marimon Molas titulat “On és l’art “perdut” de la Guerra Civil?” Us el recomano.

Francesc Mestre Bas

Barcelona, novembre 2022

Vols rebre els artícles directament al teu correu?

SUBSCRIU-TE A LA

Necessites més informació sobre algun tema?
Estàs interessat/da en adquirir obres?

No dubtis en preguntar-nos el que vulguis,
serà un plaer atendre’t.

Contacta’ns

newsletter